Školy

VODA, nenahraditeľná pre život

poradna

VODA – touto témou sme sa na Pribinke zaoberali od začiatku marca a budeme v tom pokračovať aj naďalej. Nielen na Deň vody, ale počas celého života si musíme uvedomovať dôležitosť a význam vody pre život.

Vo všetkých triedach a ročníkoch sa hovorilo o vode v rôznych podobách: najmladší žiaci hrali divadielko, starší žiaci rozoberali básne o vode, učili sa o vodných rastlinách a živočíchoch priamo pri Hostianskom potoku, robili rôzne pokusy, počítali hustotu a objem vody, zisťovali a porovnávali ceny stolových vôd, rozprávali sa o potrebe dodržiavania pitného režimu či čítali články v angličtine o znečisťovaní vodných tokov a množstvo iných zaujímavých aktivít. Najdôležitejšie bolo, aby žiaci pochopili, že aj keď vodu považujeme za samozrejmosť, nie je to tak. Každý rok jej na Slovensku máme menej. Padá menej zrážok a čoraz viac tokov je znečistených.

Zelenoškoláci si pre žiakov školského klubu pripravili náučné popoludnie o vode. Deti skladali vodné domino – slová súvisiace s vodou. Naučili sa filtrovať špinavú vodu pomocou prírodných materiálov tak, ako sa filtruje prirodzene v prírode. Chytali ryby našich vôd na udice a zisťovali ich charakteristické znaky, triedili odpad, ktorý sa bežne vyskytuje v riekach, skladali puzzle a hrali vodné pexeso. Napokon si mohli pozrieť živočíchy a rastliny, ktoré nazbierali štvrtáci v Hostianskom potoku, napr. kriváka, ktorého volajú aj slovenská kreveta či pijavicu (všetky nájdené živočíchy boli vrátené do potoka). Žiaci sa dozvedeli, prečo vodu neznečisťovať i to, že sa nachádza vo všetkých rastlinách a živočíchoch.

Žiakom sa aktivity veľmi páčili. Dúfame, že nadobudnuté poznatky budú šíriť ďalej a práve z nich vyrastie generácia, ktorá bude žiť s ohľadom na životné prostredie.

žiacke kolégium Zelenej školy, Pribinova1, Zlaté Moravce


obed

Súvisiace články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Back to top button